Etusivu->Suruliputus

Suruliputus

Surua ilmaistaan vakiintuneen tavan mukaan liputtamalla kansallislipulla. Jos liputetaan järjestölipulla, siinä voidaan käyttää myös surunauhaa. Suomen lipussa surunauhaa ei käytetä.

Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin aivan ylös, minkä jälkeen se lasketaan 1/3 salon mittaa alas. Lipun alareuna jää tällöin salon puoliväliin. Katto- ja seinäsalossa lippu lasketaan keskelle tankoa. Myös pois otettaessa lippu nostetaan ensin ylös ja vasta sitten alas. Tämä arvokkaasti tehtävä ele on ikään kuin viimeinen tervehdys vainajalle.

Suruliputus suoritetaan yhtä lailla tavallisena kuin liputuspäivänäkin ja liputus kestää aamusta iltaan.

Kuolinpäivänä suruliputetaan siinä talossa, jossa kuolema on tapahtunut. Heti tiedon saavuttua voidaan liputtaa myös vainajan kodissa, syntymäkodissa ja työpaikalla. Jos kuolemantapaus sattuu niin myöhään, ettei lippua enää voi tai kannata nostaa salkoon, voi suruliputuksen suorittaa seuraavana päivänä.

Hautajaispäivänä on myös tapana liputtaa vainajan kodissa ja muistotilaisuudessa. Tällöin suruliputetaan aamulla kello 8:sta alkaen. Kun siunaustilaisuus on pidetty, nostetaan lippu lopuksi päivää ylös.