Muistotilaisuuden kulku

Hautaansiunaamista seuraava muistotilaisuus voidaan järjestää esimerkiksi vainajan tai omaisten kotona, seurakuntatalolla, tai muussa sitä varten varatussa tilassa. Tilanvalinnasta riippumatta esille sijoitetaan pöytä, jolle asetetaan vainajan kehystetty kuva. Pöydällä on valkoinen liina, ja sitä koristavat maljakossa olevat kukat ja yksi tai useampi sytytetty kynttilä.

Muistotilaisuuden kestitys on tavallisesti pääruoka, jonka jälkeen kahvitellaan. Ruokatarjoilu ei enää tänä päivänä ole välttämätöntä, vaan se voidaan korvata pelkällä kahvittelulla, mutta tällöin on syytä tarjota muutakin kuin makeaa. Esimerkiksi voileipiä, voileipäkakkua, piiraita tai muuta. Kakkuja ja ruokia ei koristella ristillä.

Papin ja kanttorin kanssa on syytä sopia etukäteen heidän osallistumisestaan muistotilaisuuteen. Pappi on sopiva henkilö pitämään tilaisuudessa puheen. Myös omaiset ja ystävät voivat lausua muistosanoja.

Tilaisuuteen sopii laulu- ja musiikkiesitykset.

Muistotilaisuudessa luetaan saapuneet adressit ja sähkösanomat. Tehtävään valitaan mahdollisimman selkeä-ääninen henkilö. Adressit otetaan etukäteen kuoristaan, avataan oikeasta kohtaa ja ladotaan pinoksi, jottei niitä tarvitse lehteillä ja rapistella enää lukuvaiheessa. Tämän voi hoitaa myös toinen henkilö, joka avustaa lukijaa. Lukijan on syytä olla etukäteen selvillä adressien jättäjien nimistä, jotta voi sujuvasti ne lukea. Vainajan nimeä ei mainita jokaisen adressin kohdalla, ainoastaan ensimmäisen. Mikäli adresseja ei ole paljon, niissä olevat säkeet voidaan lukea. Muussa tapauksessa valitaan etukäteen tilaisuuteen sopivin säe, ja luetaan se viimeisenä.

Muistotilaisuuden lopussa joku omaisista kiittää kaikkia mukanaolijoita osanoton ilmaisusta.

Tarjoilu

Muistotilaisuuden tarjoilun voi järjestää pitopalvelun kautta. Jos haluaa järjestää sen itse, niin silloin kannattaa suunnitella tarjottavat etukäteen, ja tilata raaka-aineet verkosta edullisesti esimerkiksi Ekamarket.com:sta.