Ortodoksiset hautajaiset eroavat luterilaisesta hautaustilaisuudesta;

Perinteen mukaan hautajaiset pyritään järjestämään kolmantana päivänä kuolemasta, jolloin suruviestin jälkeen on valmistauduttava hautajaisiin. Saattoväen saapuessa, annetaan heille tuohukset, jotka sytytetään myöhemmin.

Vainaja on puettu puhtaisiin valkoisiin vaatteisiin ja hänen kädet asetetaan ristiin rinnan päälle. Käsiin asetetaan ikoni tai risti.  Lopuksi vainaja peitetään Pyhällä liinalla ja otsalle asetetaan nauha.

Vainaja kannetaan kirkkoon papin kulkiessa edellä suitsuttaen savua.  Arkku asetetaan aina keskelle, vainajan kasvot alttaria kohti. Arkussa ei saa olla saranoita, koska kansi avataan, jos mahdollista. Arkun viereen sytytetään kynttilät. Yksi kynttilä pääpuolelle ja yhdet molemmille puolille.

Koko siunaustilaisuus tapahtuu aina seisten. Kirkon sivuilla on yleensä penkit, joille vanhukset voivat mennä levähtämään.

Seuraavaksi jälkeen seuraa vainajan hyvästeleminen, jossa Johannes Damaskolaisen laatimia hautaveisuja laulettaessa jokainen käy hyvästelemässä vainajan kumartumalla hänen edessään ja suutelemalla rinnalle asetettua ikonia tai ristiä. On hyvin toivottua, että jokainen käy hyvästelemässä vainajan.

Hyvästelyn jälkeen pappi sirottelee hiekkaa vainajajn päälle ristin muotoon ja arkun kansi suljetaan. Jos hautaaminen tapahtuu samana päivänä, kannetaan arkku hautapaikalle papin ja laulajien kulkiessa edellä.

Arkku lasketaan hautaan vainajan kasvot itään päin laulun saattelemana. Arkun päälle käydään heittämässä hiekkaa.

Koska ortodoksiseen perinteeseen ei kuulu hautakivet, asetetaan haudan päälle yleensä puinen valkoinen risti.